Tomatsesongen er i gang!

Lise viser deg hvilke retter hun lager med friske, lokale tomater!

Tomatsesongen er i gang

Jeg synes det er viktig å bruke råvarer når det er sesong for dem, og nå er det definitivt sesong for norske tomater.

Jeg bor i Rogaland hvor over 90 % av norske tomater dyrkes. En av mine favorittprodusenter er Hanasand Gard på Rennesøy. De dyrker  uimotståelige, gode tomater. Hanasand har en selvbetjeningsbod ved gården sin, der man kan plukke med seg helt ferske, nyhøstede tomater. Bor du ikke i området, kan du også finne dem i hyllene i enkelte matbutikker landet rundt.

Sjekk gjerne også ditt eget nærområde: gårder, markeder og torg, for å finne din favoritt.

Tomater kan brukes til så mangt. Hanasand tomatene er så gode at de er «snob» i seg selv. Jeg bor med min 18 årige datter. Hun spiser ikke kjøtt, så her i huset går det mye tomater og andre gode grønnsaker. Under finner du bilder og oppskrifter på noen av våre sommerfavoritter.

Pasta med friske tomater:

Jeg har brukt en oppskrift fra Lise Finckenhagen som base, med små personlige justeringer

Ingredienser 4 personer

  • 400 g   spaghetti (eller annen pasta om du foretrekker det)
  • 500 g   av dine favoritt tomater
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 liten rødløk
  • 3 ss      god olivenolje (eller mer etter smak)
  • Noen dråper balsamico eller rødvinseddik
  • 5 ss      basilikum
  • Flaksalt
  • Sort pepper
  • Parmesan

Slik lager du pasta med friske tomater

(Fremgangsmåten er hentet fra Lise Finckenhagen)

Fjern stilkfestet på tomatene og skjær tomatene i små biter. Bland tomatene med finhakket hvitløk, rødløk, olivenolje, eddik, basilikum og en god klype flaksalt.

1. Kok pastaen «al dente» i godt saltet vann.
2. Hell av kokevannet og bland pastaen sammen med tomatene.
3. Serveres umiddelbart med revet parmesan, litt ekstra olivenolje og kvernet sort pepper.

Stol på din egen smak, og bruk oppskriften som et utgangspunkt. Ha mer olivenolje i om du liker det, og kvern litt ekstra pepper på om det er noe du foretrekker.

Jeg lager alltid en god pesto som jeg vender inn i pastaen før jeg har på tomater. Her kan du også bruke Anita sin oppskrift på pesto med urter fra egen hage.

Det er også godt å steke noe god sopp etter ønske og blande i.

Ramsløkmajones

Jeg har også laget en god hjemmelaget surdeigsskive, med ramsløkmajones, gode tomater, salt og nykvernet pepper.

Oppskrift ramsløkmajones:
  • 2,5 dl rapsolje
  • 80 g ramsløk
  • 2 eggeplommer
  • Flaksalt
  • Nykvernet pepper
  • ½ ts sennep
  • En skvis sitronsaft

Fremgangsmåte:

1. Skyll og rens ramsløken. Kjør ramsløk og olje i en foodprosessor, eller med  en stavmikser til du har en jevn fin olje. Sil den av. Ramsløkpuréen du sitter igjen med etter siling, kan du bruke til f.eks ramsløksmør.

2. Pisk eggeplommene med sennep og sitronsaft og 1 ss av ramsløkpuréen.

3. Tilsett ramsløkoljen i en jevn, tynn stråle under konstant pisking, til majonesen får en tykk konsistens. Desto mer olje du tilsetter, jo tykkere blir majonesen.

4. Smak til med salt, pepper og muligens litt mer sitronsaft.

Tips: jeg er ikke kokk og synes det er lettere å lage majones, og enkelte sauser med stavmikser. Har du et sylinderformet miksebeger er dette perfekt å bruke.

Er du nervøs for at majonesen skal sprekke, kan du ha med eggehviten til det ene egget, evt. noen dråper med kaldt vann.

Lykke til 😊

DEL med andre

Flere artikler i samme kategori

Siste artikler innenfor denne kategorien

siste nye artikler

Siste publiserte artikler

meld deg på vårt nyhetsbrev

Vår kamp for å redusere matsvinn, fremme sunn og god lokal mat, deling og lokalt ansvar er helt i oppstarten.
Vil du følge med og få nyheter på mail kan du registrere deg her.
Du kan selvfølgelig til enhver tid melde deg av tjenesten.

Du er nødt til å registrere alle feltene markert med (*).
App Store link
Google Play link