Foto: Erling Slyngstad-Hægeland.

Anita S Dietrichson

Anita S Dietrichson er bybonde bosatt i Kristiansand, i tillegg til å være hobbykokk. Hun har sitt eget selskap "Drivhuset mitt". I Kristiansand dyrker hun økologisk mat, og holder kjøkkenhagekurs og Bokashikurs. Bokashi er en komposteringsmetode hvor matavfallet fermenteres inne, helt luktfritt, og blir til god og næringsrik jord på få uker. Anita er hverken biolog, gartner eller agronom, men er helt selvlært med mye prøving og feiling. Inspirasjonen er hentet fra barndommen hvor tomatdyrking og kjøkkenhage var en del av hverdagen.

«Å lage god mat, å eksperimentere, sitte ved langbordet på hytta med fyr i grua på kjøkkenet, og lyset på i drivhuset utenfor, gir ro i sjelen. Og jeg både juicer, lager smoothies og min egen kombucha. I tillegg har jeg en stor vedfyrt bakerovn i Bryggerhuset. Her bakes det brød og pizza. Jeg digger å dyrke og spise mine egne økologiske grønnsaker. Det er ingen hokus pokus, men ganske enkelt. For det hele handler om å holde seg selv, sin jord og sine planter sunne, uten å gi de hverken medisin eller sprøyter, men derimot god og næringsrik mat - som hos oss mennesker. Å dyrke sine egne grønnsaker handler om liv, om glede, om nytelse, om å se det lille frø bli til noe stort. Og gleden av å spise noe som hverken har reist, ligget i kjøledisken i flere dager - eller er pakket i plast.»

Jeg håper å inspirere deg til å dyrke mer selv, enten i noen potter på terrassen, i din egen kjøkkenhage eller en parsell du kan leie.

«Drivhuset mitt ble mitt fristed da kreften rammet meg i 2005, og cellegiften herjet i kroppen min. Da var det godt å få tankene over på noe annet. Med lang fartstid i næringslivet som toppleder, har det i de siste årene vært en befrielse å kunne kaste av seg de høyhælte, ta av drakten og ta på Felleskjøpet-dressen og tilbringer noen fritimer i drivhuset. Og mitt lille 15m2 drivhus er mitt andre drivhus. Det er i bruk i perioden fra mars til november.

Jeg håper å inspirere deg til å dyrke mer selv, enten i noen potter på terrassen, i din egen kjøkkenhage eller en parsell du kan leie. Jeg skal ta for meg dyrkingen av de vanligste grønnsakene – og samtidig gi deg en god oppskrift på hva du kan lage av den enkelte grønnsak.»

Følg meg digitalt

Mockup Iphone with Fuud app

Last ned Fuud nå

Du finner mer fra våre fuudies i appen
App Store link
Google Play link

Vil du dele dine historier?
Send gjerne inn bidrag til Fuud. Interessante innspill, tips for bedre avlinger, oppskrifter, håndtering av mat eller et bærekraftig levesett. Liker du å ta bilder av mat du lager eller gøye grønnsaker og frukt du finner? Vi vil gjerne dele bidrag som er med på å løfte frem lokale råvarer og redusere matsvinn.

Kontakt oss:
hei@fuud.no

bidrag fra

Anita S Dietrichson

meld deg på vårt nyhetsbrev

Vår kamp for å redusere matsvinn, fremme sunn og god lokal mat, deling og lokalt ansvar er helt i oppstarten.
Vil du følge med og få nyheter på mail kan du registrere deg her.
Du kan selvfølgelig til enhver tid melde deg av tjenesten.

Du er nødt til å registrere alle feltene markert med (*).
App Store link
Google Play link