Spis flere norske råvarer

Spis flere norske råvarer

Spis mer lokalmat; det er godt for deg og planeten

Et bærekraftig kosthold gir oss de viktige næringsstoffene vi trenger, samtidig som det tar vare på kloden Bærekraftig matproduksjon tar høyde for morgendagens ressurser, og passer på å ivareta den lokale økonomien. Det er bærekraftig å velge lokalmat. Ved dette valget tar du vare på norske arbeidsplasser, og levebrødet til den norske bonden.

Det er bærekraftig å spise så mange norske råvarer som mulig. Ikke bare blir det mindre utslipp knyttet til transport, men du hjelper med å redusere matsvinn og tar vare på norske arbeidsplasser.

Følg disse tipsene for et mer bærekraftig kosthold

1. Spis mer sesongbaserte varer:

Spis av det som er tilgjengelig i sesongen. På denne måten får bonden selge sesongens produkter, og dermed redusere matsvinn. Månedene mellom juli og oktober byr på fersk frukt, bær, kål og andre friske grønnsaker. Siden frukt og bær ikke kan oppbevares, bør du spise så mange som mulig, mens de er tilgjengelige.
I vintermånedene bør du spise lagervarer slik som gresskar, potet, kål, purre, persillerot, beter og andre rotgrønnsaker.

Bilde: Brekkestø Hage

2. Spis opp maten

Sørg for å spise opp maten du har handlet. Forleng holdbarheten på maten ved å oppbevare den riktig i kjøleskapet. Å ha et ryddig kjøleskap vil også hjelpe deg å visualisere mat du allerede har. På denne måten unngår du at mat og middagsrester blir glemt i kjøleskapet og til slutt må kastes.

3. Kjøp direkte fra produsenten

Du vet at maten din er lokal og kortreist når du kjøper den direkte fra en produsent i nærheten. Ved å handle direkte fra bonden, sørger du for at bonden kan leve av å dyrke jordet, og gården ikke må legge ned. Norske gårder må også følge strenge regler for hygiene og dyrevelferd, og du kan være sikker på at maten er av ypperste kvalitet når du kjøper lokalt. Fersk mat smaker dessuten bedre fordi sukkeret som naturlig finnes i maten, har ennå ikke blitt til stivelse.

4. Ha allsidige råvarer hjemme

Noen råvarer kan brukes til det meste. Eksempler på dette er potet, rotgrønnsaker, gulrot, løk og hvitløk. Disse er lett å tilberede sammen med fisk og kjøtt, og det finnes tonnevis av oppskrifter som inkluderer disse matvarene. Det er derfor lurt å alltid ha de hjemme. I tillegg har de lang holdbarhet, og det blir mindre matsvinn av slike produkter!

5. Spis mer frukt og grønt

Et balansert kosthold vil påvirke ditt energinivå og humør! Studier viser at ved å øke inntaket av grønnsaker, fisk, belgfrukter, fullkorn og frukt har en positiv effekt på både kropp og sinn. Å spise prosessert mat og mat som inneholder sukker vil derimot gjør deg mer deprimert.

Inkluder flere typer grønnsaker i dietten din.

Finn sunne matvarer rett fra åkeren i appen - og lev mer bærekraftig med Fuud 💚

Prøv disse oppskrifter med norske råvarer:

Pølselapskaus

Jordskokkchips

Potet- og brokkolisuppe

Fisk i form med gulrot, paprika og squash

Gulrøtter med ruccola og fetaost

DEL med andre

Flere artikler i samme kategori

Siste artikler innenfor denne kategorien

siste nye artikler

Siste publiserte artikler

meld deg på vårt nyhetsbrev

Vår kamp for å redusere matsvinn, fremme sunn og god lokal mat, deling og lokalt ansvar er helt i oppstarten.
Vil du følge med og få nyheter på mail kan du registrere deg her.
Du kan selvfølgelig til enhver tid melde deg av tjenesten.

Du er nødt til å registrere alle feltene markert med (*).
App Store link
Google Play link