Om gulrøtter

Dette må du vite om gulrøtter

Denne svært allsidige grønnsaken har ikke blitt dyrket i Norge i mer enn 350 år, men har rukket å bli en av de fem mest solgte - i tillegg til løk, salat, hodekål og tomat.

Den noe alarmerende, men også appetittvekkende oransje fargen kommer av betakaroten, som det er spesielt mye av i gulrot og som omdannes til vitamin A i kroppen vår. Det er bra for hud og syn. Gulroten kan spises like fint rå som stekt eller kokt.

Holdbarhet

I det gulrøttene dras opp av jorda, som holder dem fuktige og beskyttet, er de ganske utsatt for uttørking, men også for angrep av mugg og råte. Gulrøtter mister fuktighet ti ganger raskere enn poteter på grunn av sitt tynne skall. Riktig lagret er de imidlertid holdbare i flere måneder.

Fra jordet, sortering og mellomlagring vil gulrøttene ha med seg en rekke mikroorganismer, både sopp og bakterier. Hvis disse får gode vekstforhold, som betyr fuktig og romtemperert, vil de formere seg og skade gulrøttene. Dette vil du lett oppdage som råte eller mugg. Ettersom gulrotkjøttet er så hardt, vil det ta tid før dette sprer seg utover i hele grønnsaken. Du kan derfor trygt skjære bort den delen av gulroten som er muggen eller råtebefengt, og bruke resten, så lenge denne er hard og frisk i farge og lukt.

Oppbevaring

Gulrot skal lagres kaldt, mellom 0 og 4 °C. Luftfuktigheten er viktig, men vanskelig å få perfekt, ettersom gulroten skal ha det fuktig, men samtidig med en moderat luftgjennomstrømning for å hindre mugg og råte. Best er originalemballasjen i perforert plast.

Tips

Skyll gulrøttene godt før du skreller dem, og ta vare på skrellet i fryseren. Perfekt til kraft. Strengt tatt holder det å skylle gulrøttene godt og spise skallet. Der ligger det mye vitaminer. Hvis gulrøttene er slappe og triste, men ikke angrepet av mugg eller råte, kan de fortsatt brukes til kraft eller rotmos, og du kan rive dem i brøddeigen eller gulrotkaken.

Råvarene i Brukopp-leksikonet er hentet fra boken "Kunsten å ikke kaste mat".

Foto: Colin Eick

Artikkelen er første gang publisert på  Matvett.no

OM MATVETT

Matvett er mat- og serveringsbransjens selskap for å forebygge og redusere matsvinn og samarbeider på vegne av bransjen med myndigheter og forskningsmiljøer. Selskapet eies av NHO Mat og Drikke, Dagligvare Leverandørenes forening (DLF), Dagligvarehandelens miljøforum, NHO Reiseliv og Virke. Målet med arbeidet er å gjøre det enklere for alle aktørene i bransjen å kaste mindre mat i tillegg til å bedre lønnsomheten for bedriftene, omdømmet til bransjen og for samfunnet vi lever i. For å oppnå dette er det viktig å utvikle gode verktøy og tiltak samt stimulere til samarbeid og heve det generelle kunnskapsnivået hos forbrukerne.

Matvetts sider får du den informasjon du trenger for å bli flinkere til å kaste mindre mat.

DEL med andre

Flere artikler i samme kategori

Siste artikler innenfor denne kategorien

siste nye artikler

Siste publiserte artikler

meld deg på vårt nyhetsbrev

Vår kamp for å redusere matsvinn, fremme sunn og god lokal mat, deling og lokalt ansvar er helt i oppstarten.
Vil du følge med og få nyheter på mail kan du registrere deg her.
Du kan selvfølgelig til enhver tid melde deg av tjenesten.

Du er nødt til å registrere alle feltene markert med (*).
App Store link
Google Play link