Jula er tid for kos og god mat. Etter noen dager med julemiddager i hus, er det som regel en del rester i kjøleskap og skap. I år var intet unntak. I dag hadde jeg dadler, sitron, blåmuggost og spinat jeg ønsket å bruke opp. Etter et lite googlesøk fant jeg denne herlige salaten på bloggen til Vidar Bergum. Den eneste ingrediensen som manglet var gresskar. Flaks at jeg da fant dette i Fuud appen noen kilometer unna. Etter en kort kjøretur og et veldig hyggelig besøk på Midtjord Gård, hadde jeg også gresskar i boks.
![](https://cdn.prod.website-files.com/5e593d2160cf8701ef75d558/61cd9d71d66844baf59c4ee7_gresskar.jpg)
Gresskarsalat med blåmuggost, valnøtter og dadler
Ingredienser
- 500 g renskåret gresskar eller søtpotet, skåret i 2 cm terninger
- 3 ss olivenolje
- 50 g valnøtter, grovhakket
- 40 g (2 håndfuller) ruccola (jeg brukte også rester av spinat)
- 4 dadler, revet i biter
- 75 g blåmuggost, revet i båter
- 1 ss sitronsaft
- ev. extra virgin olivenolje, til servering
- salt og pepper
Fremgangsmåte
- Forvarm ovnen til 220 grader, over- og undervarme. Kle et stekebrett med bakepapir.
- Bland gresskar eller søtpotet med olivenolje, salt og pepper. Fordel på stekebrettet og sett midt i ovnen. Stek til gresskar eller søtpotet har fått litt farge og er gjennomstekt, alt fra 20 til 45 minutter. Avkjøl noe.
- Bland sammen bakt gresskar eller søtpotet (inkludert oljen) med de øvrige ingrediensene. Smak til med mer sitronsaft, extra virgin olivenolje, salt og pepper etter behov. Server med en gang.
![](https://cdn.prod.website-files.com/5e593d2160cf8701ef75d558/61cd9e45009471b52b9e0910_gresskar5.jpg)
Ristede gresskarkjerner
Ikke kast gresskarkjernene. Med litt innsats får du deilig snacks. Ristede gresskarkjerner er perfekt topping til supper, salater eller som ren snacks.
Ingredienser
- 100 gr gresskarkjerner
- 1 ss nøytral olje
- flaksalt
Fremgangsmåte
- Ta ut kjernene av gresskaret, rens og skyll dem godt og tørk dem i et kjøkkenhåndkle eller kjøkkenpapir.
- Forvarmovnen til 180°C
- Bland olje, salt og evt krydder i en bolle, og ha kjernene i. Legg deretter kjernene på et bakepapir-kledd stekebrett. Rist dem midt i ovnen i ca 20 min. De er ferdige når de er gyllenbrune og sprø.
- Avkjøl dem på kjøkkenpapir, da vil overflødig olje absorberes vekk.
Tips:
Prøv deg frem med spisskummen, cayennepepper eller lag din egen kryddermiks om du vil ha andre smaker på snacksen.
![](https://cdn.prod.website-files.com/5e593d2160cf8701ef75d558/61cdbb2c99652cf1ddfe6895_gresskar3.jpg)