Norske nypoteter

Potetsalat med gode, lokale nypoteter

Norske nypoteter

Jeg vil slå et slag for den norske nypoteten.

Hva er vel ikke bedre enn kokt nypotet med en klatt godt smør og en klype salt? Så enkelt og så godt!

En deilig potetsalat passer også perfekt til sommerens grillmat. Og, skulle du ende opp med rester, har du en deilig lunsj dagen etter.

På torget i Stavanger står alltid like smilende og serviceinnstilte Marin i grønnsaksboden sin. Han handler frukt og grønnsaker fra bønder i området og selger videre på byens torg.

I dag kjøpte jeg med meg nyplukket Solist poteter fra Randaberg, og reddiker og vårløk fra Viste.

Jeg plukker alltid med meg de minste potene jeg finner. De har kortere koketid, og ser også fine ut i salaten.

Jeg foretrekker en lun potetsalat med sennepsdressing fremfor den kremete variant. Smak og behag. Her har dere min versjon.

Lun potetsalat med reddiker og sennepsdressing:

4 pers

  • 800 g kokt potet. Ikke fosskok potetene. Da detter de fra hverandre. La dem småputre, og ta heller en dans på kjøkkengulvet mens du venter
  • 2 stk vårløk finsnittet
  • 1 liten rødløk finhakket eller i tynne skiver. Alt etter hva du foretrekker
  • 1 bunt reddik i tynne skiver
  • 1 ss dijonsennep
  • 1 ss grov sennep (har du bare en type sennep, bruker du 2 ss av den du har)
  • 2 ts flytende honning
  • 1ss rødvinseddik evt sherryeddik (kan også bruke saften av en halv sitron eller lime)
  • 1,5 dl rapsolje eller annen nøytral olje
  • Salt og pepper
  • 2-3 ss friske urter. Jeg synes estragon og gressløk passer veldig godt i denne
Slik gjør du:

Visp sammen sennep, eddik, honning, litt salt og pepper i en bolle. Bruk gjerne en glass- eller stålbolle, da disse er stødige. Ha også god størrelse på bollen, da dette gjør piskingen enklere.

Tilsett oljen i en tynn stråle, under kraftig pisking. Smak til med salt og pepper.

Vask potetene og kok dem møre i godt saltet vann. Nypoteter trenger ikke skrelles. Hell av kokevannet og damp potetene tørre. Mens potetene enda er lune, deler du dem i passende biter, og blander dem sammen med de ferdigkuttede grønnsakene, dressingen og urtene.

Jeg synes det er godt med et knasende innslag til de myke potetene.

Liker du ikke reddiker eller ikke får tak i dette, funker friske epler også godt.

Gode kapers som en ekstra ingrediens kan også anbefales.

DEL med andre

Flere artikler i samme kategori

Siste artikler innenfor denne kategorien

siste nye artikler

Siste publiserte artikler

meld deg på vårt nyhetsbrev

Vår kamp for å redusere matsvinn, fremme sunn og god lokal mat, deling og lokalt ansvar er helt i oppstarten.
Vil du følge med og få nyheter på mail kan du registrere deg her.
Du kan selvfølgelig til enhver tid melde deg av tjenesten.

Du er nødt til å registrere alle feltene markert med (*).
App Store link
Google Play link