Intervju med matredder Heidi

Heidi deler sin erfaring som matredder i Fuud!

I Fuud ønsker å bli bedre kjent med våre matreddere. En av dem heter Heidi Kaugerud Voilås (37), og har nylig blitt en Fuudfriend. Heidi er fornøyd med å kunne redde mat som ellers ville blitt kastet. Dette synes hun er en viktig oppgave. Vi ønsker å vite mer om erfaringen hennes med Fuud.

Heidi er bosatt i Sponvika i Halden kommune. Hun er mor til tre småbarn og jobber til daglig som kiropraktor for to- og firbente. I Fuud kan dere finne henne under navnet "Heidiskjøkkenhage". Når ikke hun er på jobb elsker hun å strikke og grave i jorda, som hun sier. Det er kanskje dyrking som har holdt henne mest opptatt i det siste. På hennes Instagramkonto deler hun bilder av alt hun dyrker i hagen sin. På sin Instagram innrømmer Heidi at foreløpig er entusiasmen kanskje større enn kunnskapen, men hittil har hun faktisk høstet blant annet gulrøtter, agurk og løk.

Heidi lærte nylig om Fuud, og tegnet Fuudfriends-abonnement raskt.

- Det hele startet da jeg så et innlegg på Facebook om poteter på Fredskjær Gård som skulle gis bort. Da ble jeg meget nysgjerrig. Det viste seg jo at disse potetene hadde kosmetiske feil og dermed kunne ikke selges. Det endte opp med at jeg ble abonnent og hentet til sammen 30 kg til min familie. Jeg hentet mat til min mamma og pappa, og til og med til min søsters familie!

Ønsket om å bli en matredder har sitt opphav fra livet som trebarnsmor.
- Nå i dag koster det en del å brødfø en husholdning på fem. Vi har lenge hatt fokus på matsvinn her hjemme. Og dersom vi må kaste noe, havner det som regel i komposten. Hovedpoenget er at vi prøver å lære barna våre at mat er en ressurs. Mat koster dessuten penger; kaster man mat kaster man i prinsippet penger.

Heidi forteller at hun fort kjenner hun blitt opprørt over all maten som kastes uten noe særlig grunn. Spesielt når hun hører at butikker ikke tar inn mat basert på utseende, størrelse eller fasong.
- Jeg synes det er provoserende, rett og slett. At sunn og bra mat ikke en gang får muligheten i en butikk. Smaker ikke en krokete gulrot det samme som en som er rett liksom? Jeg blir sint og frustrert. Jeg har ingenting imot å spise ovale tomater og uformede agurker, men det er lettere sagt enn gjort for de finnes jo ikke engang i butikk.

Hun forteller at kanskje det er på tide å se tilbake og hente inspirasjon fra gamle dager.
- Kanskje bør vi ta et skritt tilbake og se på hvordan folk tok vare på maten før. Spesielt når det kommer til produksjon. Jeg sier ja til flere småbruk og mer lokalprodusert mat! Det er helt meningsløst at man ikke skal kunne spise en potet for den er ikke rund nok. Jeg er ganske sikker på at hjemme hos farmor tok de vare på den maten de hadde.

Heidi tenker på sine barn og uttrykker bekymring over hvordan verden vil se ut dersom vi fortsetter å kaste mat.
- Det er neppe bærekraftig det vi holder på med. Det er så flott at det kommer aktører som Fuud som gjør det mulig for meg, som ønsker å spise krokete grønnsaker, å faktisk få til det. Og jeg har inntrykk at slikt er det egentlig for mange av oss.

Det beste med å kjøpe lokalmat er de å vite hvor maten kommer fra, samtidig som man betaler direkte til bonden slik at de sitter igjen med mer, sier Heidi.
- Så er det jo miljøaspektet, kortreist mat krever ikke like mye transport, påpeker hun.

"Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt"

Når det gjelder fremtiden for Fuud er Heidi tydelig.
- Jeg tenker at det vil bli viktig å få mange produsenter med på laget. Da blir også utvalget bedre for forbrukere, og flere vil ha lyst til å bruke appen. Jo flere som bruker appen jo mer mat som kan reddes! Alle burde gå litt i seg selv, ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt.

Takk til Heidi for å stille til intervju! Fuud trenger flere matreddere som Heidi for å redde mest mulig mat. Bli en matredder du også!


Har du ikke oppgradert appen enda?

Leser du denne artikkelen inne i appen, kan du trykke på linken under:


💚 💚 [OPPGRADER NÅ!](fuseroute:my-subscription) 💚 💚

(Hvis du får opp de gamle prisene lukker du appen og starter den på nytt, så vil det være endret)

Hvis du leser artikkelen utenfor appen, må du logge inn i appen og velge oppgradering under din profil, Mitt abonnement.

DEL med andre

Flere artikler i samme kategori

Siste artikler innenfor denne kategorien

siste nye artikler

Siste publiserte artikler

meld deg på vårt nyhetsbrev

Vår kamp for å redusere matsvinn, fremme sunn og god lokal mat, deling og lokalt ansvar er helt i oppstarten.
Vil du følge med og få nyheter på mail kan du registrere deg her.
Du kan selvfølgelig til enhver tid melde deg av tjenesten.

Du er nødt til å registrere alle feltene markert med (*).
App Store link
Google Play link