Havets kortreiste skatter

Makrellen er kommet... og jeg elsker det!

Makrell på brød, på grillen eller som fiskekaker

Jeg har vært en tur på hytta. Mitt barndomsparadis ved sjøen, midt mellom Sande og Svelvik hvis det er noen som vet hvor disse små sjarmerende plassene befinner seg. Sande er kanskje ikke den store idyllen men Svelvik er nesten et sørlandet i miniatyr der den ligger akkurat der som Drammensfjorden er på det smaleste. Her er jeg født og har bodd de første 5 årene av midt liv og siden alle somrene frem til hytta stod ferdig og vi tok den i bruk.

En av de beste årstidene der er jo nå sjøen blir varm nok til å bade i og makrellen kommer. I år kom den i mengder. Det var bare å slippe ut og dra opp. Min far ble helt oppgitt og innførte fiskestopp for han er av den gamle skole – all innmat skal ut mens vi er på sjøen og fisken må etter dette gjøres opp (fileteres) så fort som bare det. Og når undertegnede og mor selv bare skal litt til og litt til blir det fort 40-50 makrell å gjøre opp. Og når dette foregår over flere dager kan dere tenke at tålmodigheten til båtføreren og fiskerenseren kan ta slutt.

Selv griller mine foreldre mye makrell (det smaker nydelig) og resten går til røyking (iallfall de store).

Selv elsker jeg sprøstekt pir på skive til frokost, makrellkaker og ellers makrell i all slags størrelse og fasong mens den er fersk. Og gjerne med rabrabrasuppe til.

Så denne gang dro vi som sagt opp pir, kubb og stor makrell.

Lørdag og søndag ble det derfor sprøstekt makrell på nybakt brød, søndag ble det grillet makrell, mandag og tirsdag ble det stekt kubb med nykål, nypotet og agurksalat og onsdag ble det makrellkaker (Lånte Margit Vea sin oppskrift på Mormors Makrellkaker og brukte hakka frisk chili i. Ha god tålmodighet med alle makrellbeina om du vil lage) – herlig, men nå er det nok for en stakket stund.

Mormors makrellkaker
  • 3 mellomstore makrellfileter (ca. 1⁄2 kg) 1 ss potetmel eller ca. 1 dl brødrasp
  • 1⁄2 løk
  • 1⁄2 purre
  • Smaktilsetning som for eksempel: Kapers, hvitløk, persille, rosmarin, chilipulver.
  • 1–2 ss rømme eller kefir
  • 1 egg
  • salt og pepper

Slik gjør du det

1. Rens makrellfileten fri for bein. Om dere har en tørr brødskalk, kan dere først mose den i matprosessoren før dere har i fisken. Ha deretter i grovhakket løk og purre, smakstilsetninger, potetmel eller brødrasp, og mos det hele. Kapersen bør skylles i rent vann først.

2. Visp egget med rømme, salt og pepper, og arbeid det godt inn i farsen. Ha i eventuelle andre smaker.

3. Stek kakene i en stekepanne eller direkte på oljesmurt plate eller folie på grillen.

4. Stek en prøvekake først, og juster mengden salt og eventuelt krydder. Kakene kan også forhåndsstekes i panne for så å varmes opp på grillen. Ferdigstekte kaker kan holdes varme i ovnen på 70 °C mens de siste kakene stekes ferdig.

Næring

Så litt ernæringsmessig info om makrell, jeg jobber jo tross alt som ernæringspesialist og bør ta med litt om hvorfor vi bør spise akkurat makrell. Makrell er spesielt rik på de marine, langkjedede omega 3-fettsyrene som kan forebygge hjerte- og karsykdom. Spiser du en passelig middagsporsjon med «sommermakrell» (150 gram), så får du dekket dagsbehovet for flere næringsstoffer. Fisken er nemlig rik på protein, vitamin D, jod, vitamin B12, fosfor og en kilde til kalium, B-vitaminene riboflavin, niacin, vitamin B6. Omega-3, jod og vitamin D er næringsstoffer vi bør spise mer av.

Fisken lever hovedsakelig av plankton og har derfor lavt innhold av uønskede stoffer i fiskekjøttet. Så kjør på folkens – spis makrellen mens den er her nå og ikke når den har ligget lenge i fryseren og fått transmak.  

Flere godsaker fra havet

I tillegg til makrell prøvde jeg flere av havets kortreiste skatter. Jeg har hatt flere muligheter til å smake på østers på diverse koldtbord opp igjennom men har liksom aldri hatt lyst. Jeg har hatt den oppfatning at det smaker snørr, og for dere som lurer på om jeg har spist snørr og vet hva det smaker – ja det har jeg.

Østlandssvaberg er ufrivillig inntatt av østers og vi må passe på føttene når vi bader. Så nå tenkte jeg at jeg skulle tøffe meg litt å ta en østerssmak når det var mer kortreist enn noen gang. Og det var det jeg visst – det smakte snørr og det ble med det ene.

Blåskjellene vi plukket rett ved siden av ok kokte i hvitvin og sjarlotteløk når vi kom hjem derimot -  namnam, det er en helt annen sak.

Til slutt var det sukkertaren som skulle prøves rett fra havet. Og siden sjøen nå er krystallklar og taren fulgte frisk og fin med dreggen opp var det jo bare å forsyne seg. Her ble det bare en liten smak og jeg er ikke noe ekspert på bearbeiding men sukkertaren kan fint benyttes i matlaging.

DEL med andre

Flere artikler i samme kategori

Siste artikler innenfor denne kategorien

siste nye artikler

Siste publiserte artikler

meld deg på vårt nyhetsbrev

Vår kamp for å redusere matsvinn, fremme sunn og god lokal mat, deling og lokalt ansvar er helt i oppstarten.
Vil du følge med og få nyheter på mail kan du registrere deg her.
Du kan selvfølgelig til enhver tid melde deg av tjenesten.

Du er nødt til å registrere alle feltene markert med (*).
App Store link
Google Play link