Gjør som følger:
Bland 1 dl sammalt grovmalt rug, 2 dl sammalt grovmalt hvete, 1 dl lettkokte havregryn, 1 dl solsikkekjerner, 1 dl gresskarkjerner, 1 dl linfrø, 1/2 dl sesamfrø og 1 ts flaksalt i en bolle. Tilsett så 3,5 dl vann og 2 ss ekstra god oliven- olje, og bland alt sammen til en fast og fin deig.
Når deigen er klar, fordel den i et 3–4 mm tykt lag på et stekebrett med bakepapir. Bruk gjerne en slikkepott dyppet i vann for å glatte deigen helt jevn og fin. Da blir alt likt stekt. Knekkebrødene blir ekstra gode hvis du drysser litt maldonsalt på toppen før du setter dem i ovnen.
Når brødet har stekt i 10 minutter på 175 °C, ta ut stekebrettet av ovnen og marker med en kniv den formen du ønsker knekkebrødene skal ha. Dette må gjøres såpass tidlig i steke- prosessen, før brødet blir stivt og sprøtt. Jeg pleier enten å rute opp kvadrater på 7 x 7 cm eller rektangler på 4 x 8 cm.
Når knekkebrødene er rutet opp, sett stekebrettet tilbake i ovnen. Senk ovnens temperatur til 165 °C, og stek brødene videre i ca. 50 minutt, til de er helt sprø og gylne. Avkjøl brødet før du knekker det opp.
Handleliste:
Sammalt rugmel – grovmalt
Sammalt hvetemel – grovmalt
Lettkokte havregryn
Solsikkekjerner
Gresskarkjerner
Linfrø
Sesamfrø
Maldonsalt