Gressløk

Når gressløken dukker opp om våren må den brukes til så mye mer enn bare i ost- og eggeretter.

GRESSLØK

Gressløk er noe av det første som dukker opp i hagen om våren, den vokser i små «tuer» og trives i fuktig, godt drenert jord og liker litt lett skygge. Stilkene er stive og rette, hule og har en delikat og deilig løkduft. Den blomstrer i to måneder midt på sommeren, med rosa eller dyp lilla blomster, med mindre du klipper den ned hele tiden.  Gressløken passer like godt i ei potte på terrassen som midt mellom rosene, gi den næring, så har du en venn for livet.

Gressløken blomstrer i to måneder om sommeren med rosa eller dyp lilla blomster.

Gressløken er flerårig og liker du må bruke den til mye mer enn i ost- og eggeretter. Høst inn en god neve, ta en strikk rundt den og klipp den rett av, og sett den i et glass vann på kjøkkenbenken, så har du den tilgjengelig for å eksperimentere med den.

Eller gjør som jeg hver vår: Lager urtesalt, pesto, gressløkolje eller fryser den ned i store mengder, ferdig oppklippet.

Her er min oppskrift på urtesalt, enkelt og lettvint:

5 dl med ferdig oppklipt gressløk blendes med 3 dl grovt salt i foodprosessor. Deretter has den i en liten skypanne og settes for tørking i varmluften i komfyren. Smør det utover bakepapir og rør litt rundt en gang i timen, da slipper du også ut litt luft. Tørkes 3-4 timer på 50 grader, deretter ny runde i foodprosessoren. Mal det så fint du vil ha det. Sørg for at det er knusk tørt før du har det på glass. Kan også tørkes i dehydrator eller i det fri (dette siste tar selvsagt lengre tid). PS! Jeg bruker grovt salt i stedet for meldonsalt siden det «flakene» uansett blir kvernet i stykker.

Og du – husk at du kan lage urtesalt av så mangt: Basilikum, løpstikke, dill, ingefær, chili, hvitløk, sitron – for eksempel.

DEL med andre

Flere artikler i samme kategori

Siste artikler innenfor denne kategorien

siste nye artikler

Siste publiserte artikler

meld deg på vårt nyhetsbrev

Vår kamp for å redusere matsvinn, fremme sunn og god lokal mat, deling og lokalt ansvar er helt i oppstarten.
Vil du følge med og få nyheter på mail kan du registrere deg her.
Du kan selvfølgelig til enhver tid melde deg av tjenesten.

Du er nødt til å registrere alle feltene markert med (*).
App Store link
Google Play link