Estragonsyltede grønnsaker

Sylting er enkelt, og en undervurdert bevaringsmetode!

Mange av kjøkkensjefene i de gode gourmetrestaurantene fremhever sylting, og bruker det mye i sin matlaging. Denne oppskriften her er fra en av disse kjøkkensjefene, og du kan kombinere akkurat som du vil. I dag har jeg høstet estragonbusken min, derfor ble det estragonsyltede grønnsaker

Her er oppskriften på estragonsyltede grønnsaker:

Syltelake:

  • 2 dl eplesidereddik
  • 2 dl sukker – økologisk, ikke brunt
  • 4 dl vann
  • 2 ss sennespsfrø
  • 1 ss salt

Estragonsyltet blomkål

  • 6 stk. sjalottløk
  • 1 blomkål
  • 2 stk sylteagurk
  • 1 potte estragon

Framgangsmåte på estragonsyltet blomkål:

Begynn med å koke sylteglassene/Norgesglassene i en gryte. Vent med å ta de opp av det kokende vannet til alt dette er klart:

Kok opp en lake av eplesidereddik, sukker, vann, salt og sennepsfrø. Skal du ha løk i, så bruk sjalottløk, og kok den i lettsaltet vann i tre-fire minutter.  Del blomkålen i buketter og ha blomkål, agurk, estragon og kokt sjalottløk i rene sylteglass og hell syltelaken over. Dekkes helt og settes i kjøleskapet.

Syltet chili med koriander og løk

Prøv gjerne urtesylting og chilisylting. Bruk samme oppskrift på syltelaken og kombinèr det som smaker best for deg, og som familien liker.  Jeg hadde mye chilil, og ville gjerne sylte den, og sammen med resten av løken og korianderen som jeg høstet, puttet jeg alt på et glass. La også på hvitløksfedd. Det fine er at du kan hente opp og bruke det hver for seg. Er jeg tom for koriander til noe jeg skal bruke, vet jeg at jeg har det på et glass. Jeg sylter fennikel, blomkål, agurker, tomater – ja det meste. Husk å merke glassene.

Hadde jeg hatt et større kjøleskap ville jeg syltet mye mer

Dette bruker jeg i salater utover vinteren. Skal du lage en sennepsvinaigrette, er det bare å hente et par spiseskjeer av syltelaken, litt dijonsennep og piske dette sammen med en god olje. Bland grønnsakene inn i salaten og klipp opp urtene og ha det i.

Ferdig syltet to glass: Det ene med chili som hovedingrediens, det andre med chili.

Sylting er enkelt, og en undervurdert bevaringsmetode, etter min mening, og et godt alternativ til frysing.  Jeg syntes ofte at smaken bevares bedre når det er syltet enn har vært frosset.  Før vi fikk frys, i riktig gamle dager, var sylting helt vanlig til det meste av grønnsaker, frukt og bær, og det har nesten gått i glemmeboken, kanskje med unntak av sylting av bær.

DEL med andre

Flere artikler i samme kategori

Siste artikler innenfor denne kategorien

siste nye artikler

Siste publiserte artikler

meld deg på vårt nyhetsbrev

Vår kamp for å redusere matsvinn, fremme sunn og god lokal mat, deling og lokalt ansvar er helt i oppstarten.
Vil du følge med og få nyheter på mail kan du registrere deg her.
Du kan selvfølgelig til enhver tid melde deg av tjenesten.

Du er nødt til å registrere alle feltene markert med (*).
App Store link
Google Play link