Rødbete

Roten til mye godt 

Rødbeten er en grønnsak jeg sår hele tiden med jevne mellomrom, fra begynnelsen av april og til midten av august. Den er ikke grådig i sine krav, og trives godt i en god kompostjord med rikelig vanning.

Visste du at den er i nær familie med både bladbede (mangold), spinat og spinatbeder? Godt med vann er et must hvis du vil ha den søt og sprø. Hvis den ikke får nok vann, vokser den sakte, og blir trenete. Den kan også gå opp i blomst – i ren og skjær panikk på grunn av vannmangel. (Det samme gjelder om den blir sådd for tidlig). Det er derfor er godt tips å gi den jorddekke – av tang, gressklipp eller det du har tilgjengelig.

Det er lett å lykkes med å dyrke rødbete

Du får de nemlig i alle nyanser, gule, pink, bolsjestripete, hvite, og helt enormt mørke. Og som fargene: smaken er også forskjellig. Selv sverger jeg fortsatt til den helt mørke og kanskje tradisjonelle beten.

Rødbeten er en gave til tallerkenen hvis du er opptatt av å «spise med øynene».

Så spørs det hva du vil bruke rødbeten til. Skal du sylte den? Vær da oppmerksom på at du må unngå å skrubbe den så hardt at du lager huller i huden. Da vil den blø i kokevannet.

Rødbeten er god å spise, men ikke for ofte, etter min mening. Også bladene er knallgode når de er helt ferske, bruk de i salat og/eller som spinat. Den smaker godt, men det er – etter min mening – viktig å variere det vi lager av den, ikke bare syltet 😊

DEL med andre

Flere artikler i samme kategori

Siste artikler innenfor denne kategorien

siste nye artikler

Siste publiserte artikler

meld deg på vårt nyhetsbrev

Vår kamp for å redusere matsvinn, fremme sunn og god lokal mat, deling og lokalt ansvar er helt i oppstarten.
Vil du følge med og få nyheter på mail kan du registrere deg her.
Du kan selvfølgelig til enhver tid melde deg av tjenesten.

Du er nødt til å registrere alle feltene markert med (*).
App Store link
Google Play link