Reker eller Middagspølse?

Når vi kaster mat

MATSVINN

Man regner oftest matsvinn som den delen av maten som kastes i de siste leddene av matens reise. Det vil si mat som kastes enten i restauranten, butikken eller hjemme hos forbrukeren. Årsakene til matsvinn i hjemmet omtales ofte som dårlige innkjøpsvaner, lite planlagte måltider i hverdagen og holdninger til mat.

Innkjøpsvaner
I en hekltisk hverdag er det er enkelt å svippe innom butikken på vei hjem fra jobb og ta med seg noe til middag, et par melk og et brød til frokost i morgen. Tilgjengeligheten på mat er endret. Flotte butikker, stort utvalg av alt du trenger og med åpningstider fra morgen til kveld. Matbutikkene har gitt oss frihet til å la andre viktigere ting komme først. Vi handler innimellom. Når butikkene bugner og vi har stor tilgjengelighet (i noen byer hele døgnet) så reduseres verdien av det du har i skapet og kjøleskapet. Det er ikke så farlig om noe er gått ut på dato, har fått en flekk eller ser råttent ut. Nye ferske varer er tilgjengelig akkurat nå like bortenfor i butikken.

En middagspølse her, en agurk der og ikke minst ble den salaten litt brun. Slik er det.

Det er også slik at noen ganger har man ikke så lyst på middagspølsa som ligger i kjøleskapet, men fikk lyst på de ferske rekene som lå i fiskedisken. Middagspølsa blir fortrengt og vi koser oss med reker. Dagen etter var det middag hos svigermor og så var det fredagskveld med Taco. På lørdag lukter middagspølsa litt surt og må kastes. En middagspølse her, en agurk der og ikke minst ble den salaten litt brun. Slik er det. I sum blir dette veldig mye. Veldig mye mat som kastes. Mat som kunne vært spist.

I den vestlige verden sies det at vi har et matsvinn på nesten 1/3 av det som produseres. Det inkluderer tapet av mat på veien fra bonde/produsent til forbruker. Når det gjelder frukt og grønt  er det i noen tilfeller over 50% som kastes før det kommer hjem til oss. Hvis vi i tillegg må kaste noe av frukten hjemme blir tapet enda større. Beregninger viser at utslipp av drivhusgasser for å fremstille og transportere/distribuere mat som kastes, tilsvarer utslipp i personbiltrafikken. Utslipp på mat som vi ikke spiser!!

Bedre innkjøpsvaner og planlegging for å unngå å kaste mat er et svært godt bidrag for å redusere utslipp. Det er noe å tenke over neste gang rekene ser fristende ut. Middagspølsa som ligger i kjøleskapet hjemme er et klimavalg!

DEL med andre

Flere artikler i samme kategori

Siste artikler innenfor denne kategorien
No items found.

siste nye artikler

Siste publiserte artikler

meld deg på vårt nyhetsbrev

Vår kamp for å redusere matsvinn, fremme sunn og god lokal mat, deling og lokalt ansvar er helt i oppstarten.
Vil du følge med og få nyheter på mail kan du registrere deg her.
Du kan selvfølgelig til enhver tid melde deg av tjenesten.

Du er nødt til å registrere alle feltene markert med (*).
App Store link
Google Play link