Anitas urtehage

Et innblikk i Anitas urtehage.

DYRKE URTER

Vi skiller mellom flerårige urter og de vi må så om igjen for hvert år. Noen av de mest brukte flerårige er:

  • Ramsløk
  • Karve
  • Oregano
  • Løpstikke
  • Gressløk
  • Ulike mynter
  • Timian
  • Etasjeløk
  • Pepperrot
  • Salvie

Mange av disse overvintrer – gjerne i en potte – litt avhengig av hvor i landet du bor. Disse sår jeg – opp til flere ganger i sesongen: Koriander, dill, basilikum (flere ulike sorter), persille (italiensk bredbladet er min favoritt).

Akkurat nå i mars er det deilig å kunne hente ute både gressløk og ramsløk. Lag en pesto eller urtesalt, eller urtesmør av det.

URTESALT

Hva trenger du?

  • En liter med urter (trykket godt sammen i litermålet)  f eks ramsløk, gressløk, basilikum og oregano
  • Grovt salt
  • Bakepapir

Hakk urtene så fint som mulig, slik at disse frigir mest mulig smak. Hell de hakkede urtene i en skål og tilsett salt. Bland så godt det lar seg gjøre. Legg det så utover skypannen på bakepapir, så kan du a) enten la det lufttørke et par dager eller b) tørke det i ovnen på ca 100 grader eller c) bruke en dehydrator. Uansett er det bra å røre litt rundt på blandingen. Tørk det så lenge at det blir helt tørt. Deretter – om du ønsker å ha det mer finmalt kjører du det en rask runde i foodprosessoren.  

Tips til annet urtesalt, bruk revet sitronskall (økologisk) og dill – til fisk. Bruk hvitløk, ingefær og chili til asiatisk mat. Til kyllingen er det godt med estragonsalt.

DEL med andre

Flere artikler i samme kategori

Siste artikler innenfor denne kategorien

siste nye artikler

Siste publiserte artikler

meld deg på vårt nyhetsbrev

Vår kamp for å redusere matsvinn, fremme sunn og god lokal mat, deling og lokalt ansvar er helt i oppstarten.
Vil du følge med og få nyheter på mail kan du registrere deg her.
Du kan selvfølgelig til enhver tid melde deg av tjenesten.

Du er nødt til å registrere alle feltene markert med (*).
App Store link
Google Play link