Romjulskos

Gresskarsalat med blåmuggost, valnøtter og dadler

Jula er tid for kos og god mat. Etter noen dager med julemiddager i hus, er det som regel en del rester i kjøleskap og skap. I år var intet unntak. I dag hadde jeg dadler, sitron, blåmuggost og spinat jeg ønsket å bruke opp. Etter et lite googlesøk fant jeg denne herlige salaten på bloggen til Vidar Bergum. Den eneste ingrediensen som manglet var gresskar. Flaks at jeg da fant dette i Fuud appen noen kilometer unna. Etter en kort kjøretur og et veldig hyggelig besøk på Midtjord Gård, hadde jeg også gresskar i boks.

Gresskarsalat med blåmuggost, valnøtter og dadler

Ingredienser
  • 500 g renskåret gresskar eller søtpotet, skåret i 2 cm terninger
  • 3 ss olivenolje
  • 50 g valnøtter, grovhakket
  • 40 g (2 håndfuller) ruccola (jeg brukte også rester av spinat)
  • 4 dadler, revet i biter
  • 75 g blåmuggost, revet i båter
  • 1 ss sitronsaft
  • ev. extra virgin olivenolje, til servering
  • salt og pepper
Fremgangsmåte
  1. Forvarm ovnen til 220 grader, over- og undervarme. Kle et stekebrett med bakepapir.
  2. Bland gresskar eller søtpotet med olivenolje, salt og pepper. Fordel på stekebrettet og sett midt i ovnen. Stek til gresskar eller søtpotet har fått litt farge og er gjennomstekt, alt fra 20 til 45 minutter. Avkjøl noe.
  3. Bland sammen bakt gresskar eller søtpotet (inkludert oljen) med de øvrige ingrediensene. Smak til med mer sitronsaft, extra virgin olivenolje, salt og pepper etter behov. Server med en gang. 

Ristede gresskarkjerner

Ikke kast gresskarkjernene. Med litt innsats får du deilig snacks. Ristede gresskarkjerner er perfekt topping til supper, salater eller som ren snacks.

Ingredienser
  • 100 gr gresskarkjerner
  • 1 ss nøytral olje
  • flaksalt
Fremgangsmåte
  1. Ta ut kjernene av gresskaret, rens og skyll dem godt og tørk dem i et kjøkkenhåndkle eller kjøkkenpapir.
  2. Forvarmovnen til 180°C
  3. Bland olje, salt og evt krydder i en bolle, og ha kjernene i. Legg deretter kjernene på et bakepapir-kledd stekebrett. Rist dem midt i ovnen i ca 20 min. De er ferdige når de er gyllenbrune og sprø.
  4. Avkjøl dem på kjøkkenpapir, da vil overflødig olje absorberes vekk.
Tips:

Prøv deg frem med spisskummen, cayennepepper eller lag din egen kryddermiks om du vil ha andre smaker på snacksen.

DEL med andre

Flere artikler i samme kategori

Siste artikler innenfor denne kategorien

siste nye artikler

Siste publiserte artikler

meld deg på vårt nyhetsbrev

Vår kamp for å redusere matsvinn, fremme sunn og god lokal mat, deling og lokalt ansvar er helt i oppstarten.
Vil du følge med og få nyheter på mail kan du registrere deg her.
Du kan selvfølgelig til enhver tid melde deg av tjenesten.

Du er nødt til å registrere alle feltene markert med (*).
App Store link
Google Play link